Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SPRINTELJ: 25 TIPP, HOGY GYORSABB LEGYÉL, 2. rész

Kocogni mindenki tud, de egy idő után eljön az idő, amikor egyre gyorsabbak akarunk lenni. Futni akarunk. Sprintelni. Az pedig nem könnyű. Itt egy rakás tipp, amik segítenek könnyebbé tenni. Kétrészes sorozatunk második része.

2017. október 13. - szilagyilaszlo

14. Próbáld ki a futóernyőt, igazán szórakoztató!

Ez a hátadra szerelhető fékezőernyő fokozza a légellenállást, így nagyobb erőkifejtésre van szükséged a futás során. Egy ilyen kütyü viszonylag drága, úgyhogy jó ötlet többen összedobni és felváltva használni. Ha időd és pénztárcád engedi, az antigravitációs futópadot is kipróbálhatod.

15. A súlyemelés is segíthet, de nem érdemes túlzásba vinni.

Maximum heti két rövid súlyzós edzés beiktatása javítja a sprintteljesítményedet, de ennél több testépítés már lelassíthat. Ebben is meg kell találni az egyensúlyt.

16. Fogyj le egy kicsit!

Fél kiló zsír leadása 3 kilométerenként 4 másodpercnyi gyorsulást jelenthet, de persze csak akkor, ha van miből fogyni. Ha nincs rajtad zsír, ne kezdj fogyókúrába, mert ezzel csak ártasz magadnak (és a gyorsaságodnak is)!

17. Előre nézz!

A lábaidra tekintgetéssel vagy a vállad fölött hátrapillantással értékes időt veszítesz, szokj le ezekről! Inkább 10-20 méteres távra magad elé fókuszálj és a célbaérés körül járjanak a gondolataid.

18. Tekerj!

Mindegy, hogy úton, ösvényen vagy spinningteremben, a pedálozás nagyon jót tesz a csípőnek, így fejleszti a gyorsaságot, a váltakozó intenzitás pedig remekül erősíti a lábizmokat. Pont ez kell a gyors futáshoz!

19. A lábujjaidra is figyelj oda!

Az egész testnek szerepe van, de a lábujjak külön is fontosak. Feszítsd őket felfelé a lábszárak irányába, amikor a talpad földet ér, így az kisebb felületen érintkezik a talajjal, ami nagyobb sebességet tesz lehetővé.

20.Egyenletes gyorsaságú tempóedzés.

Ez az edzés kifejezetten a futás gyorsaságának fejlesztésére irányul. Lényege, hogy a futó megtalálja azt a leggyorsabb kényelmes sebességet, amit legalább húsz percen keresztül képes egyenletesen fenntartani. A módszer egyszerű és nagyszerű!

21. Egy finom kávé mindig jó tesz!

Bizony, a koffein legális és működőképes teljesítményfokozó, persze csak ésszerű mértékben. Egy csésze kávé elfogyasztása futás előtt kifejezetten ajánlott, enyhén képes növelni a futásunk sebességét.

22. Csinálj hegymászó fekvőtámaszokat!

Ezek az egyszerű gyakorlatok egy olyan dolgot fejlesztenek, ami a futás során nagy hasznodra válhat: gyorsítják a lábmozgást, miközben a karok megfeszülnek. Sokféle változat létezik, érdemes őket váltogatni és rendszeres edzésünk részévé tenni.

23. Jógázz!

A jóga javítja a hajlékonyságot, lazít és állóképeséget is fejleszt. Mindemellett mentálisan is jót tesz, a sérülések után pedig drámaian meggyorsítja a felépülést.

24 .Pihenj és aludd ki magad!

Nagyjából minden kutatás egyetért abban, hogy a kipihentebb sportoló jobb teljesítményre képes. A megfelelő alvás gyorsítja a reakcióidőt és növeli a stressztűrőképességet.

25. Vetkőzz le!

Az adott időjárási körülményeknek megfelelően mindig a lehető legkevesebb réteget viseld! Ez javítja a teljesítményedet, lehetővé teszi, hogy gyorsabban fuss anélkül, hogy a felesleges ruhadarabok zavarnának a sprintelésben.

Ha nem a szabadban akarsz futni, akkor itt találsz sok edzőtermet, itt van lehetőség spinningrecross-funkcionális edzés és speed-fitnessre és a ZEM adatbázisa szerint itt lehet jógázni

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8412918411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása