Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SOSE SPORTOLTAM. ELKEZDENÉM 50 ÉVESEN. KÉSŐ?

2017. szeptember 11. - szilagyilaszlo

Sportolni márpedig sohasem késő, senkinek! Ez az alapvetés. Néhány egészen extrém kivételtől eltekintve egyszerűen nincs olyan, hogy valakinek a testmozgás valamilyen formája ne lenne ajánlott.

Persze aki már 50 éves elmúlt és sohasem sportolt, annak mindenképpen lassan és -fokozatosan kell haladnia. De nagyon megéri. Ötven fölött ugyanis a szervezetnek jobban szüksége van a fizikai edzésre, mint korábban bármikor. Az életmód megváltoztatása ebben a korban elképesztő eredményekkel jár. Azok közül, akik az 50-es vagy 60-as éveikben kezdenek sportolni, nagyon sokan érzik úgy, hogy sokkal egészségesebbek, mint fiatal korukban bármikor. Ez már magában is megéri.

 

Persze, az olimpiai játékokat megnyerni vagy abszolút világcsúcsot beállítani valószínűleg már nem fog az ember 50 fölött, ilyen eredményekhez inkább 5-10 éves kor között kell elkezdeni a sportot. A jégkorongválogatottba is kevés esély van bekerülni, ha valaki 45 évesen húz először korcsolyát a lábára. De! Senki sem tarthatja vissza az embert, hogy elérje élete legjobb eredményeit. Ha most elkezdünk sportolni, egy év múlva öregebbek leszünk ugyan, de sokkal jobban érezzük magunkat.

És hogy mik a leginkább ajánlott sportok ötven év felettieknek? Nos, ezekről megoszlanak a vélemények, de egy biztos: a lényeg a rendszeresség. A legegyszerűbb természetesen a tempósabb séta, heti négy alkalom már csodákat tesz, pár hét után az ember úgy érzi, mintha kicserélték volna benne az elemet. Ajánlott még az úszás, ami szinte minden izmot kíméletesen mozgat meg a testben, a tenisz, aminél élvezetesebbet nehéz elképzelni és a golf, ami elképesztően jót tesz az ízületeknek. Bátran elkezdheti bárki a kerékpározást is, hiszen ennek nehézsége kiválóan szabályozható, ami pedig tényleg mindenkinek ajánlott: a jóga, aminek ráadásul divatja van, így igen sok helyen és kedvező áron elérhető, felszerelést pedig gyakorlatilag nem igényel.

 

Harmincnál is több tippünk van, hogy hová érdemes menni Zuglóban, ha sétálni, nordic walking-olni, úszni, teniszezni, tornázni vagy kerékpározni támad kedve. A ZEM honlapján van rengeteg tipp

Az ember játszó lény, aki arra született, hogy folyamatosan a boldogságot keresse, hogy mindenben megtalálja a maga örömét és szórakozását. Hogy törekedjen a jóra. Ahogy tehát az élet minden területén, a sportban is nagyon fontos az, hogy jól érezzük magunkat. Ötven fölött is. Óriási dolog érezni a határozottságot a mozdulatainkban, az erőt az izmainkban, sikereket elérni olyan téren, amiről eddig semmi tapasztalatunk nem volt. Bolondság lenne mindezen boldogságot azzal elutasítani, hogy nekünk már túl késő van ehhez. Nincs késő. Sosincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412802810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása