Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

7 DOLOG, AMIRE FUTÓCIPŐ VÁSÁRLÁSAKOR NAGYON FIGYELJ

2017. augusztus 28. - szilagyilaszlo

Futócipőből nagy a választék és nem könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb modellt. Pedig a cipő a futás legfontosabb eszköze, az egyetlen kellék, amin nem szabad spórolni. Se pénzt, se időt a kiválasztására. Mondjuk, mi az a 7 dolog, amire figyelni kell ilyenkor.

1. A cipősarok

A sarkunk simuljon a cipő hátuljához, de ne szoruljon. A befűzött, de nem bekötött cipőből a lábad ki kell tudni húzni. A cipőt úgy próbáljuk fel, hogy a legfölső fűzőlyukat is fűzzük be, így minimalizáljuk a csúszkálást. Lépéskor a saroknak kicsit mozognia kell a cipőben, pont annyira, hogy kényelmes legyen a lépés. Ha a cipő valahol nyom, szorít vagy dörzsöl, ne vásároljuk meg, mert mindezek a kellemetlenségek a futáskor felerősödnek majd.

 

2. Felsőrész

A cipőfelsőrész lágyan simuljon a rüszthöz, biztosan ölelje körül a lábat. Ha nyom vagy szűk a cipő, akkor az nem jó választás, a lábnak több helyre van szüksége. Ha a kiválasztott cipő a fűző alatt nyom vagy dörzsöl, kipróbálhatunk egy másik befűzési technikát, mielőtt félredobjuk és másikat kérünk.

 

3. Szélesség

A lábnak képesnek kell lennie a cipő egyik szélétől a másikig mozogni anélkül, hogy átlépné a talpbetét szélét. A lábunk legszélesebb része mellett körülbelül fél centiméter hely maradjon a cipőben. Ha a kislábujj szinte ráül a cipő belsejének szélére, az a lábbeli biztosan túl keskeny.

 

4. Hosszúság

A lábfej kissé megduzzad és hosszabb is lesz egy futóedzés során, ezért a próbánál arra figyelni kell, hogy a leghosszabb lábujjunk vége és a cipő orrának belseje között még egy hüvelykujj szélességű hely maradjon. Kérjünk segítséget az eladóktól vagy vigyünk magunkkal valakit, aki segít ezt kiegyenesedett testhelyzetben ellenőrizni. A lábujjak föl- és lefelé szabadon kell tudjanak kígyózva mozogni.

 

5. Hajlékonyság

A cipőt helyezzük a földre, fogjuk meg a sarkát, másik kezünkkel nyomjuk a föld felé az orra hegyét. A cipő hajlási pontja akkor jó nekünk, ha pont ugyanott hajlik meg, ahol a lábunk. A nem megfelelő hajlási pont talpfájáshoz vezethet, a nem elegendő rugalmasság pedig az Achilles-ín sérülését okozhatja.

 

6. Érzet

Saját talpboltozatunk és rüsztformánk, futás közbeni lépésmechanizmusunk ismerete nem elegendő ahhoz, hogy jó cipőt válasszunk. Lábunk egyedi, kontúrjai és apró mozdulatai egyénileg változnak. Éppen ezért ne csak ülő helyzetben próbáljuk föl a cipőt, hanem járjunk benne körbe az üzletben, ha van futópad, fussunk benne egy keveset, így azonnal megérezzük, hogy kényelmes-e a kiválasztott lábbeli.

 

7. Az időpont

Nem is gondolnánk, milyen fontos, milyen napszakban próbáljuk a cipőt. Reggel mindenkinek kisebb a lába, napközben folyamatosan hőtágul, duzzad, szóval estére kissé megnagyobbodik. Éppen ezért sose vásároljunk cipőt reggel, mindig inkább délután vagy estefelé induljunk cipőbeszerző utunkra, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az új lábbeli kicsinek bizonyul.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312773810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása