Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

NYÁR A VÁROSBAN: TIPPEK A HŐSÉGRIADÓ TÚLÉLÉSÉHEZ

2017. július 05. - szilagyilaszlo

Most aztán hetekig ne számítsunk felüdülésre, semmi enyhülés nem várható, a hőmérő higanyszála gyakorlatilag nem megy 30 fok alá – búgja a fülünkbe a teljes magyar média. Persze a legjobb lenne lemenni a horvát tengerpartra, vagy legalább Balatonfenyvesre, ahol árnyékban és vízközelben szürcsölhetnénk a kézműves limonádét vagy a rozéfröccsöt. Ki-ki ízlése szerint. De mit csináljunk akkor, ha Budapesten kell átvészelnünk ezt a sokszor tényleg embertelen hőséget? Hovatovább, mit tegyünk, ha még dolgoznunk is kell? Adunk pár tippet, amit érdemes kipróbálni.

 

Öltözz az alkalomhoz!

Kerüld a farmert, a sötét ruházatot, a szűk darabokat, a vastag anyagokat. Viselj lenből és vékony pamutból készült ruhákat, amik engedik a bőrödet lélegezni és nem tapadnak rád.

A legtöbb munkahelyen ilyenkor elnézik a blézer vagy zakó hiányát, sőt sok helyen a sortot és a felhajtott ingujjat vagy pólót is be lehet vállalni. A harisnyanadrág és a magas sarkú cipő abszolút kerülendő, ahogy a kibontott haj is. A szandálok és flip-flopok a barátaink ilyenkor.

Az utcán hordj napszemüveget, és valamilyen fejfedő sem árt a napszúrásveszély elhárítására. Azt ugye mondani sem kell, hogy kültérben a szabadon hagyott bőrfelületeket naptejjel be kell kenni? Legalább 20 faktor. Az alatt játék.

group-of-young-friends-at-a-beach-party_23-2147641447.jpg

 

Legyen nálad víz!

Mindig. Habár a városban több köztéren és pályaudvaron osztanak vizet (Zuglóban közterületi csapok nyíltak!), azért nem árt, ha a táskádban mindig meglapul egy félliteres sétapalack. A legjobb a szénsavmentes, kevés ásványi anyagot tartalmazó forrásvíz, de Budapesten a csapvíz is jó minőségű, megteszi tehát az is. Extrém melegben egyébként ne akkor igyunk, ha megszomjazunk, hanem folyamatosan, tehát mondjuk negyedóránként 1 decinyit. Napi 5 liter víz simán elfogyhat, a szénsavasakat viszont kerüljük, mert ezek felpuffasztanak. A cukros üdítőket ilyenkor pedig teljesen felejtsük el, ezek csak jobban kiszárítják a szervezetet.

girl-drinking-water-with-blurred-background_1163-63.jpg

 

Kerüld el a metrót!

A metróperonok a hőhullám első napjaiban még hűvösnek tűnnek. Aztán először a szerelvények változnak tüzes katlanná, majd az állomások is. A metrók hamar szörnyen fülledtek és büdösek lesznek, ami nemcsak kellemetlen, de – főként idősekre és szívproblémákkal küszködőknek – igen veszélyes is lehet. Ha van alternatíva, kerüld el a metrót, és utazz felszíni közlekedéssel: trolival, busszal, bubival vagy a legjobb, ha villamossal, amik jó része már légkondicionált, és jóval kevésbé fogy el rajtuk a levegő. Vonattal a legjobb közlekedni a városban! Zugló Vasútállomástól csak néhány perc Kőbánya-Kispest és a Nyugati Pályaudvar.

view-from-sightseeing-bus-from-inside-to-outside-motion-toning-travel-concept_1220-1276.jpg

 

Menj hűtött helyre!

Ha szerencséd van, olyan helyen dolgozol és laksz, ahol lehet hűteni. Ha nem, akkor szerezz be egy mobilklímát vagy legalább néhány nagyobb teljesítményű ventilátort! Éjszaka nyisd ki az ablakokat, nappal pedig csukd be őket, engedd le a redőnyt vagy húzd be a sötétítő függönyt!

Ha útközben vagy és úgy érzed, rosszul leszel a melegtől, azonnal húzódj árnyékba vagy még jobb, ha bemész valamilyen légkondicionált épületbe. Bevásárlóközpont, bank, nagy élelmiszerüzlet, középület, múzeum vagy épp irodaház – mindegy, most megteszi. Ha pedig tényleg rosszul vagy, ne szégyellj segítséget kérni másoktól! Itt egy térkép, hogy hol vannak légkondícionált helyek a kerületben. Ennél persze sokkal több van, ha van javaslatod, küldd el nekünk!

business-executives-discussing-with-their-colleagues-on-whiteboa_1170-1837.jpg

 

Irány a vízpart!

Tudtad, hogy a tavak, folyók partján akár 5-10 fokkal is hidegebb lehet, mint kicsivel arrébb. Ráadásul a víz mellett mindig van valamilyen légáramlat. Ha szórakozni mész, kerüld el a belvárosi teraszokat és célozd meg a Duna-partot inkább! Ha nem akarsz odáig elmenni, a Városliget is kitűnő választás lehet.

woman-enjoyment-happy-girl-charming_1153-2141.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr9812627745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása