Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

10 SUPERFOOD, AMI EGÉSZSÉGES, FINOM ÉS OLCSÓ IS

2017. július 05. - szilagyilaszlo

Az interneten az utóbbi pár évben sokat olvasni úgynevezett superfoodokról. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak kiváló élelmi értékkel rendelkeznek, de általában igen jóízűek. Némelyikük viszont kifejezetten drága lehet. Nézzünk most 10 olyan hétköznapi ennivalót, amik nemcsak kiérdemlik a superfood címkét, de bátran megengedhetjük magunknak akár a hónap végén is.

1. Lencse

Mennyibe kerül? 458Ft/kg!

Miért jó? Ahogy a bab, úgy a lencse is kiváló rostforrás, miközben fehérjében is gazdag (8, illetve 9 gramm bögrénként), így különlegesen jót tesz a szívnek. Előnye az elkészítéskor kerül előtérbe, mert nem kell beáztatni, így is 15-30 perc alatt megfő!
114786_lencse04.jpg

 

2. Zabpehely

Mennyibe kerül? 510Ft/kg!

Miért jó? A zab vízben oldódó rostok igazi kincsesládája, 9-10 grammal bögrénként. A legújabb kutatások megállapították, hogy napi 5-10 gramm oldódó rost fogyasztása 5%-os csökkenést eredményez az LDL-koleszterin szintjében. Ráadásul egy finom zabkása 15 perc alatt megfő és végtelen változatban készíthető.
biozabpehely-kiemelt.jpg

3. Kelkáposzta

Mennyibe kerül? 299Ft/kg

Miért jó? Vitathatatlanul szuperétel, egy adag főtt káposzta a csontok számára szükséges napi K-vitaminbevitel tízszeresét tartalmazza, emellett A-vitaminnal is feltölt, és a szem egészségéhez nélkülözhetetlen luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ráadásul sokoldalú és finom.
kale-smoothie-opt.jpg

4. Mandula

Mennyibe kerül? 999/250 g

Miért jó? Kicsit kakukktojás, mert hát nem annyira olcsó. Viszont elképesztően egészséges már kis mennyiség fogyasztása is. Egy adag mandula (kb. 23 darab) a napi E-vitaminszükséglet csaknem 40 százalékát fedezi. Ez azért fontos, mert a legtöbb ember szervezetében hiány van belőle. A mandula ráadásul kalciumot, folsavat és persze némi rostot is tartalmaz, nem beszélve a gyümölcs jelentős flavonoid-tartalmáról. Napi néhány szem mandulával már sokat tettünk az egészségünk megőrzéséért.
20150930fedezd-fel-az-osz-csodait1.jpg

5. Zöld tea

Mennyibe kerül? 499 Ft/20 filter

Miért jó? Ha teáról van szó, nincs vita arról, hogy egy szuperegészséges és pénztárcabarát étrend kiegészítőről beszélünk. Antioxidánsokban gazdag, támogatja az immunrendszer és a szív egészségét, és annyira jót tesz a vérkeringésnek, hogy rendszeres fogyasztása akár 50%-kal is csökkentheti a szívroham kockázatát.

glass-cup-dishware-healthy-food_1172-350.jpg

 

6. Narancs

Mennyibe kerül? 399Ft/kg

Miért jó? Mindössze egyetlen szem narancs fedezi a felnőtteknek ajánlott napi C-vitaminszükségletet, de ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk belőle akár sokkal többet is. Sőt megállni is nehéz lesz, hiszen a narancsnál finomabb gyümölcsöt nagyon nehéz találni. És amit talán kevesen tudnak: béta-karotintartalma segít megőrizni látásunk épségét, szemünk egészségét.
health-cross-taste-fresh-vitamin_1417-373.jpg

7. Tonhalkonzerv

Mennyibe kerül? 299 Ft/darab

Miért jó? Persze a lazac viszi a prímet, ha Omega-3-ról beszélünk, de vajon tudtad-e, hogy a tonhal is kiválóan alkalmas az esszenciális zsírsavak forrásaként? Az Omega-3 támogatja a szívet, a látást, a májat, a csontokat és bőrünket is szebbé teszi. Keressük a kisebb testű halakból készült konzervet, ez alacsonyabb higanytartalma miatt sokkal egészségesebb.
tuna-salad-presentation_1147-489.jpg

8. Mogyoróvaj

Mennyibe kerül? 819 Ft/üveg

Miért jó? Itt semmiképp sem a kakaós–cukros változatra gondolunk, hanem a kizárólag földimogyoróból készült termékekre. A mogyoróvaj finom és sokoldalúan felhasználható, segít alacsonyan tartani a rossz (LDL) koleszterin szintjét a vérben, így csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Telítetlen zsírsavakban gazdag, cinktartalma jelentős és E-vitaminban is gazdag.
download.jpg

9. Alma

Mennyibe kerül? 299 Ft/kg

Miért jó? Napi egy alma és a doktor alma – tartja a mondás, nem véletlenül. A kutatók szerint azonban napi két alma elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy a szívbetegségek kockázatát jelentősen csökkentse. Számos vitamint tartalmaz, valódi jósága azonban a benne található pektin (egyfajta rostanyag) és polifenolok kombinációjának eredménye. Az alma tehát nemcsak a néphagyományok szerint egészséges, de a modern tudomány is számtalanszor bizonyította jótékony hatásait.
colored-surface-with-apples_23-2147636501.jpg

10. Tojás

Mennyibe kerül? 30Ft/db

Miért jó? A tojás a legkönnyebben elfogyasztható teljesértékű fehérje, egy természetes csodacsomag, ami mindössze 80 kcal-t tartalmaz, miközben szervezetünket darabonként 4 gramm fehérjén kívül D-vitaminnal és luteinnel is ellátja, amelyek többek között látásunk megőrzéséhez járulnak hozzá.

breakfast-cooked-egg-vintage-top_1203-3815.jpg

 További magyar superfood-okat itt találhattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612638999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása