Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SZOKJ LE, KEZDD EL MÁR MA

MERT EZ A 9 SZERVED TÖNKREMEGY A CIGITŐL

2018. május 25. - szilagyilaszlo

A dohányzás káros az egészségre, ezt elolvashatjuk minden cigarettásdobozon, a legtöbb embert mégsem akadályozza meg abban, hogy újra és újra rászokjon. Pedig a dohányzás tényleg az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz a testeddel, íme a 9 leginkább veszélyeztetett szerved.

lady addict white breaks lovely Free Photo

1. Ízületek

Gyulladtak, fájdalmasan duzzadtak az ízületeid? Habár az okok nem tisztázottak, a dohányosok körében jelentősen gyakoribb a reumás ízületi gyulladás előfordulása, és a kezelésre használt gyógyszerek is kevésbé hatásosak, mint a nemdohányzóknál.

2. Bőr

Igen, a dohányzás tényleg felgyorsítja a bőr öregedését, vagyis hamarabb jelentkeznek szarkalábak, ráncok és foltok. Méghozzá durván: egy erős dohányosnak 40 éves korára lesz olyan a bőre, mint egy nemdohányzónak 70 éves korára. Ez a károsodás nem visszafordítható, és kifejezetten megnöveli minden bőrbetegség és a bőrrák valószínűségét.

3. Szemek

A dohányzás fontos hajlamosító tényezője az időskori makuladegenerációnak. Ez a betegség a szemfenék meszesedésével jár, és napjainkban a korral összefüggő látásromlás egyik vezető oka. Dohányosoknál kétszer gyakoribb, súlyos esetben vakságot okozhat. A szürkehályog esetén a helyzet rosszabb, itt a dohányzók háromszor veszélyeztetettebbek a nemdohányzóknál.

A makuladegeneráció az időskori látásromlás egyik vezető oka

(Forrás: www.hazipatika.com)

A makuladegeneráció az időskori látásromlás egyik vezető oka

4. Nemi szervek

A hír igaz: a dohányos férfiak hajlamosabbak a merevedési zavarokra, és minél többet dohányzik valaki, annál bizonyosabb, hogy előbb-utóbb kialakul nála ez a betegség. A dohányzó nőknél gyakoribb a méhnyak, a férfiaknál a herék daganatos megbetegedése.

Feet of couple in comfortable bed. Free Photo

5. Fogíny

A szájüreg rendkívül nagy megterhelésnek van kitéve, hiszen dohányzáskor közvetlenül érintkezik a füsttel. A fogíny lágy lesz, vérzések lépnek fel, a fogak meglazulnak, a lehelet kellemetlen szagú lesz. A dohányos emberek körében kétszer gyakoribb a fogak elvesztése, mint a nemdohányzóknál.

6. Agy

A dohányzás a főt sem kíméli: megháromszorozza a vérrög eredetű agyi katasztrófák valószínűségét. A stroke bénuláshoz, csökkent látáshoz, a járásképesség romlásához és nem túl ritka esetekben halálhoz vezet. Emellett a dohányzás a vérnyomást is emeli, fokozva az agyi aneurizma bekövetkezésének valószínűségét, amely során az agyi erek túlzottan kitágulnak. Ha egy agyi ér elpattan, vér jut a szövetek közé. A betegek 20 százaléka hal bele az első sokkba, de a szövődmények is rendkívül súlyosak lehetnek, többszörös agyvérzés, agyérgörcs kialakulása valószínű.

7. Emésztőrendszer

Az emésztőrendszer megbetegedéseiért is gyakran felelős a túlzott alkoholfogyasztás mellett a dohányzás. Dohányosok körében gyakoribb a gyomorfekély, a Crohn-betegség, a vastagbél polipos megbetegedése, a hasnyálmirigy-gyulladás és a különböző emésztőrendszeri rákos elváltozások. A dohányzás a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mintegy harmadával növeli.

8. Tüdő

Leggyakrabban a tüdőrák kerül szóba a dohányzás lehetséges következményei közül. Nem véletlenül, hiszen körülbelül 90 százalékban a dohányzáshoz köthető, és nők és férfiak esetében egyaránt a vezető halálokok között tartjuk számon. A rák mellett az apró hörgőket tönkretevő krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) legfőbb oka is a dohányzás.

9. Szív

Az összefoglaló elnevezéssel szívbetegségnek hívott tünetegyüttesekben a Nyugati Világban többen halnak meg, mint az összes rákos megbetegedésben együttvéve. A legtöbb esetben a dohányzás is közrejátszik, hiszen keskenyebbé teszi az artériákat, a vér sűrűbb lesz és rögösödik, amin szívrohamhoz vezethet.

Sosem késő, kezdd el a leszokást akár már ma! Írd meg nekünk a tapasztalataidat!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414000572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása