Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SZORONGÁS VAGY DEPRESSZIÓ GYÖTÖR?

EZEKET AZ ÉTELEKET KERÜLD EL!

2018. április 16. - szilagyilaszlo

Nem is hinnéd, hogy mai felgyorsult világunkban a szorongás, pánikbetegség, depresszió és a különböző fóbiák mennyire gyakoriak lettek. Ezek legtöbbjét a túlzott stressz okozza és az elégtelen táplálkozás csak olaj a tűzre. A legtöbb esetben enyhébb bajokról van szó, amik életmódváltással leküzdhetők. Nézzük most azokat az élelmiszereket, amiket szorongás vagy levertség esetén nem ajánlatos fogyasztani.

close-up-of-tired-young-woman-rubbing-nose_1262-4804.jpg

Dobozos gyümölcsitalok

A gyümölcsökben található rost feltölt és lassítja a cukrok felszívódását. A rost nélküli gyümölcsital gyakorlatilag cukros víz, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami aztán hirtelen lezuhan. Ettől ingerlékennyé válhatsz és az éhségérzet is hamar rádtör. Egyél friss gyümölcsöt minden nap, a folyadékbeviteled pedig inkább sima víz legyen.

Image result for fruit juice

Szénsavas üdítők

Ez majdnem ugyanaz, mint a dobozos gyümölcsital, csak még rosszabb. Fölviszi a vércukrot az egekbe, hogy aztán lezuhanjon a mélybe. Számos kutató ma már tényként kezeli a szénsavas cukros üdítők és a depresszió között közvetlen kapcsolatot. Semmivel nem jobb egyébként a cukormentes változat sem, a kólában található nagy mennyiségű koffein pedig a szorongást kifejezetten fokozza. Ha mindenképp szénsavasat szeretnél inni, ajánljuk a házilag citrommal, uborkával, naranccsal vagy bazsalikommal, mentával ízesített szódavizet.

Pirítós toastkenyérből

A toastkenyerek finomított fehér búzalisztből készülnek, ráadásul számos olyan adalékanyagot tartalmaznak, amik megkönnyítik a szénhidrátok felszívódását, így hirtelen megemelkedik a vércukorszint, majd megint jöhet a zuhanás a mélybe. Ha szereted a pirítóst, inkább készítsd teljeskiőrlésű rozskenyérből, ami lassabban szívódik fel és beltartalmi értékei sokkal jobbak. Kerüld az olyan kenyeret, ami túl sok összetevőből áll!

Image result for pirítós

Bolti salátaöntet

Igen, ebből is van cukros és light, egyik sem túl egészséges, hiszen a normál rengeteg cukrot (általában kukoricaszirupot) tartalmaz, a cukormentest pedig többségében aszpartámmal ízesítik, amelyet számos vizsgálat hozzákapcsol a szorongásos-depressziós tünetekhez. A legjobb salátaöntetet egyébként otthon készítheted el, néhány receptet találsz például itt.

Ketchup

Kábé ugyanaz a helyzet, mint a salátaöntetnél, nem ajánljuk, mert az átlagos ketchupok rengeteg cukrot tartalmaznak, egy evőkanálnyi mennyiség körülbelül négy grammot. Otthon nagyon finom paradicsomos szószok készíthetők sűrített paradicsom és fűszerek használatával, ha pedig édeset szeretnél, használj eritritolt.

Image result for ketchup

Kávé

A koffeint éppen azért fogyasztjuk, ami miatt túlzott dózisát el kell kerülni. Idegesség, remegés, hányinger és alvásképtelenség jellemzi a túl sok kávét fogyasztó embert. A kulcs a mértékben van, naponta két csésze kávé reggel és ebéd után fogyasztva még a legtöbb kutatás szerint nem káros, sőt egészséges is lehet.

i love coffee GIF by Sorority Noise

Energiaitalok

Az energiaitalok túlzott fogyasztása szívritmuszavart, szorongást és alvászavart okoz, ezek ráadásul rengeteg mesterséges ízesítő-, édesítő- és színezőanyagot tartalmaznak, amik rendszeres fogyasztás esetén szintén egészségre ártalmasak lehetnek. Kerüljük ezek fogyasztását, és soha semmilyen körülmények között ne igyunk meg napi egy doboznál többet.

Alkohol

Az alkohol több módon köthető a depresszióhoz. A krónikus alkoholizmus szinte minden esetben elvezet hozzá, de említhetjük az esetenkénti lerészegedés utáni másnaposságot is. Ráadásul az alkohol sokaknál alvászavarokat okoz, a részeg ember sosem alszik elég mélyen, így kialvatlanságból fakadó levertséget tapasztalunk. Nem feltétlenül kell az alkoholt teljesen száműzni, de nőknél napi 1, férfiaknál 2 korsó sör vagy pohár bornál ne fogyasszunk többet.

Image result for alcohol

Glutén (gluténérzékenység esetén)

Kicsit kakukktojás, hiszen az emberek többsége nem érzékeny a gluténre. Aki viszont az, de nem tartja be a diétáját, szinte biztos, hogy szembe kell nézzen a depresszió rémével. Figyeljünk oda, mert rengeteg élelmiszerkészítmény tartalmazhat glutént, például a kukoricapehely vagy akár a szójaszósz is.

Alacsony rosttartalmú, feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek többsége túl sok zsírt, szénhidrátot, kevés fehérjét és minimális élelmi rostot tartalmaz. Az ilyen összetételű étrend közvetlen előszobája a különböző pszichés zavaroknak és túlzott ingerlékenységnek. Olyan diétát érdemes tartani, amely olajos magvakat, teljeskiőrlésű gabonát, gyümölcsöket és halat is tartalmaz.

Fánk

Az olajban kisütött, hófehér lisztből és sok cukorral készült sütemények fogyasztása rövid távon örömérzetet okoz ugyan, de a cukorcsúcsok utáni hullámvölgyek sokszor sokkal mélyebbek, mint a kiindulási pont volt. Csak nagyon ritkán fogyasszunk ilyesmit.

Image result for fánk

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1713826348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása