Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

5 SZUPER EGÉSZSÉGTIPP 60 FELETTI HÖLGYEKNEK

2017. november 24. - szilagyilaszlo

Hatvan fölött az ember aranykorba lép. Már elmondhatja magáról, hogy sok mindent megélt, rengeteg dolgot tud a világról, tapasztalatai széles körben biztosítják számára a bölcsességet. Sokan azonban elfelejtik, hogy nagyon oda kell figyelniük az egészségükre, hogy testileg és lelkileg még sokáig teljesek és boldogok lehessenek. Adunk néhány tippet, hogyan.

 

Lehet, hogy végre ideje franciát tanulni!

Az agyunk a legfontosabb szervünk, ennek egészsége pedig az egyik leglényegesebb jóllétünk szempontjából. Ha az ember elmúlt hatvan, a gondolkodási képességét is érdemes rendszeresen edznie, tehát gondoskodni arról, hogy az agy mindig dolgozzon. Hogyan? Ahogy a legjobban tetszik: regényolvasás, puzzle, keresztrejtvény, sakk, kártyapartik, új barátok, új hobbik, új kalandok. És igen, a nyelvtanulás az aduász.

 

Erősítés: sosem késő elkezdeni, sőt

Néhányan 65 éves koruk körül hajlamosak úgy érezni, hogy számukra az egyetlen nem megerőltető mozgás a távirányító nyomkodása. Ez tévedés! A csontok tömege és hajlékonysága a kor előrehaladtával valóban csökken, de a rendszeres edzés és testgyakorlás segíthet az egészséges állapot megőrzésében. Az erősítés pedig bizonyítottan megelőzi az izmok zsugorodását, segít elkerülni az eséseket és más baleseteket. Torna, úszás, futás, túrázás, súlyzós edzés, bármi jöhet, ami jólesik – a lényeg, hogy szép fokozatosan.

Az idősebbek számára is rengeteg sportolási lehetőség van Zuglóban. A ZEM honlapján pár kattintással ki lehet választani a jó helyeket.

Még nem késő eltaposni a cigit!

A dohányzásról mikor kell leszokni? Tegnap! Bizony, ha évek óta is próbálod letenni a cigarettát, próbáld keményebben: bár sosem késő, feladni sem szabad! A test regenerációs képessége 60 éves kor körül még mindig jó, a dohányzás okozta károk még jórészt helyrehozhatók vagy jelentősen csökkenthetők. De ehhez abba kell hagyni.

A szűrővizsgálatok még fontosabbak lesznek!

A vércukor és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése létfontosságú, mert elengedhetetlenek számos nagyon súlyos betegség kiszűréséhez!

Érdemes figyelni a ZEM honlapján a zuglói rendezvények beharangozóit, mert szinte mindegyiken ott vagyunk a szűréseket végző szakemberekkel.

A honlapon érdemes kitölteni két egyszerű tesztet, ami megmondja, hogy milyen valószínűséggel lesz ilyen típusú betegségünk. Akinek magas rizikó jön ki, annak érdemes elmenni a háziorvosához megnézetni, hogy mi a helyzet!

Az Örs vezér téri rendelőben található a Hypertonia Centrum, ahol szakember vizsgálja ki az oda beutalt betegeket.

Legkésőbb 65 éves korban minden nőnek érdemes csontsűrűségmérést csináltatni. Korábban is indokolt lehet, amennyiben osteopenia vagy osteoporosis hajlama áll fönn, illetve a családban előfordult valamilyen csontritkulással összefüggő betegség.

Mammográfiai vizsgálatot 1-2 évente mindenképpen érdemes készíttetni, ha az ember elmúlt hatvanéves, de még nincs hetvennégy. Kolonoszkópia elvégzése 10 évente ajánlott, de 60 éves korban mindenképpen időszerű, így kiszűrhetők a polipok és más sejtburjánzások, amik akár vastagbélrák előjelei is lehetnek. Szintén fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, valamint a PAP- és HPV-szűrés, hogy a méhnyakrák veszélye csökkenhető legyen.

A védőoltás nem mese!

Minden évben érdemes kérni a háziorvostól az influenza elleni vakcinát. Nem érdemes hősködni, hogy egy sima megfázás ellen nem kell oltás. Hatvan felett az olyan agresszivitású influenzavírus, ami tíz éve még két nap alatt kifeküdhető volt, akár életveszélyes is lehet. Nem beszélve arról, hogy a H1N1 óta tudjuk: az influenza folyamatosan változik és egyre ellenállóbb lesz, a megelőzés tehát sokkal jobb a gyógyításnál. Ugyanígy ajánlott az övsömör és a tüdőgyulladás elleni vakcina is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr5513346301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása