Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

12 DOLOG, AMI A SZUPEREGÉSZSÉGES EMBEREKBEN KÖZÖS

2017. november 20. - szilagyilaszlo

Vajon Te hányat tartasz be az egészséghez vezető út 12 aranyszabálya közül? Igyekezz minél többet és egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetsz, a betegségek pedig nagy valószínűséggel messzire elkerülnek majd.

Minden nap reggeliznek

Egy csokrétányi okot sorolhatnánk fel a reggelizés mellett és szinte semmi nem szól ellene. Az anyagcserefolyamatok beindulásához a szervezetnek szüksége van a reggel elfogyasztott tápanyagokra. A kiadós reggeli megakadályozza, hogy napközben túledd magad, ráadásul a kutatások bebizonyították, hogy a reggelizők jobban teljesítenek a munkában, az iskolában is jobb jegyeket szereznek. A legjobb a fehérje- és zsírdús étel, az abszolút aranyérmes a szalonnás tojásrántotta. Kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, kenyeret csak teljeskiőrlésűt fogyassz.

Előre tudják, mit esznek

Tervezés és szervezés, ami nemcsak egészséges, de időt és pénzt takarít meg neked. Szánj rá negyedórát a hétvégén, gondold ki előre, mit fogsz enni a héten. Főzz és készítsd elő az ételek zömét. Vigyél magaddal ebédet a munkahelyedre, vagy találd ki előre, hol fogsz ebédelni és mit eszel majd. Ha fogyni szeretnél, tervezz magadnak cukorszegény étrendet. Ha nem értesz hozzá, ne habozz dietetikushoz fordulni!

A ZEM segít tervezni: a honlapon sok recept közül lehet válogatni, és ki lehet találni egy heti étrendet. Ha a kockázati teszteket elvégzed előtte, akkor csak olyan olyan recepteket fogsz látni, amit neked ajánlanak a szakembereink!

Napi három liter vizet isznak

Vagy többet. Mindenesetre a minimum a nyolc nagy pohár víz. Ez különösen idősebb korban létfontosságú, de segíti a fogyást, szépíti a bőrt és segít megszabadulni a mindennapok során felgyűlni hajlamos méreganyagoktól. A csapvíz Budapesten jó vagy kiváló minőségű, nyugodtan iható, de sokaknak egyszerűbb a palackozott ásványvíz fogyasztása. Ebből a kevés nátriumot tartalmazó ajánlott és jobb, ha szénsavmentes. Nem kell feltétlenül íztelenül fogyasztani, citrom, narancs, dinnye, bogyós gyümölcsök, kovászos és kígyóuborka kiváló ízesítők. A cukros löttyöket és sűrítményből készült gyümölcsleveket jobb elkerülni.

Bár már régen vége a nyári kánikulának, de jövőre is lesz. A Zuglói Önkormányzat közterületi ivócsapokat szereltetett fel a tűzcsapokra.

Edzőszünetet tartanak

Ha a munkában úgy érzed, már nem bírod tovább az asztalodnál, elalszol vagy hátrakiabálod a főnököd haját, tarts 15 perc szünetet. Ezalatt ne csak egy bögre kávét ragadj magadhoz, hanem tégy egy tempós sétát az épület körül vagy akár az udvaron, a szabad levegőn. Ha erre nincs lehetőséged, végezz néhány tornagyakorlatot pár percen keresztül: guggolás, nyújtózkodás, fekvőtámasz, törzs- és fejkörzés, mindegyikből néhány, a hatás nem marad el.

 

Lejönnek a netről

Folyamatosan az okostelefonra fordult hüvelykujjal nézed a kijelzőt? Összerezzensz, ha meglátod, hogy új értesítésed jött a kék világból? Kicsit kapcsolj ki! Tedd félre a telefont egy kicsit, csapd le a laptop tetejét és vegyél kézbe egy könyvet, főzz egy finom vacsorát vagy sétáltasd meg hosszabban a kutyát. Meglátod, csodálatos és felszabadító érzés!

Mindig tanulnak valami újat

Jó pap holtig tanul, de mindenki másnak is érdemes állandóan képezni magát. Minden új dolog, amit elsajátítasz, fejleszti és frissen tartja az agyad: táncórák, kézművestanfolyam, nyelvleckék és így tovább. A tanulás bizonyítottan fiatalít és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

 

Nem dohányoznak!

Ha cigarettázol, még ma kezdj el leszokni! El sem tudod képzelni, mennyire káros ez a szenvedély rövid- és hosszútávon egyaránt. Szerencsére a szervezet nagyon jól képes regenerálódni, a vérnyomásod és a pulzusod hamar helyreáll, könnyebben lélegzel majd és jobban bírod a fizikai megterhelést. A dohányzás abbahagyása jelentősen csökkenti a tüdőrák, a szívroham, a magasvérnyomás-betegség és számos más halálos kór kockázatát. Ráadásul a bőröd is megfiatalodik.

Jól alszanak

Szinte túl sok előnye van, hogy felsoroljuk. Egy jó éjszakai alvás javítja a hangulatot, élesíti a memóriát és a koncentrációképességet, segít új dolgokat tanulni. Hosszútávon csökkenti a szívbetegségek kockázatát, segít szinte minden betegség megelőzésében. Igyekezz minden éjjel 7-9 órát aludni! A legpihentetőbb, ha betartott menetrend szerint alszol és ugyanabban az időben kelsz és fekszel.

 

Rendszeresen sportolnak

Bármilyen sport jó, ami megmozgat, felüdít és örömöt ad neked. Napi ötször félóra séta már remek kezdet, heti kétszer egy óra úszás maga a menny. Figyelj oda a rendszerességre, ez sokkal fontosabb, mint hogy egyszerre mennyit mozogsz. Az otthoni jóga is nagyon jól működik.

Adatbázisból lehet kiválasztani a zuglói helyeket, ahol sportolni lehet a ZEM honlapján!

Kimennek a szabadba

Már pár perc az őszi napsütésben feltölt D-vitaminnal, ami nemcsak a csontokat és a szívet támogatja, de a hangulatodat is javítja. Plusz, ha kint vagy, inkább mozogsz, mint a tévét vagy a számítógépet bambulnád. Nem rossz a városi utcákon tett séta sem, de jobb a park, és persze az erdő-mező az igazi. Tudományosan bizonyított, hogy azok emberek, akik a városi zöldterületeken sétáltak, nyugodtabbak voltak, mint azok, akik beépített területeken. Cél tehát legalább a liget, Zuglóban van.

Egyensúlyban vannak magukkal

Nemcsak átvitt értelemben: a jó egyensúlyérzék fiatalon segít a jó sporteredmények elérésében és a sérülések elkerülésében, idősebb korban pedig az aktivitás megtartásában és az elesésekből keletkező csonttörések távol tartásában. A jóga és a tai chi nagyszerű módja a fejlesztésének, de bármilyen mozgás, az egyszerű séta is segíthet.

Tudatosak (mindfulness)

A tudatosság szó a páli szati kifejezésből ered, amely a megvilágosodáshoz vezető buddhista ösvény fontos eleme. Mindenkinél más lehet, ami elvezet ebbe az állapotba, a rendszeres meditáció az arany út, de sokaknak a kertészkedés vagy a szeretett helyek fölkeresése, sőt a házimunka is segít eljutni hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr7813322799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása