Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SPRINTELJ: 25 TIPP, HOGY GYORSABB LEGYÉL, 1. rész

Kocogni mindenki tud, de egy idő után eljön az idő, amikor egyre gyorsabbak akarunk lenni. Futni akarunk. Sprintelni. Az pedig nem könnyű. Itt egy rakás tipp, amik segítenek könnyebbé tenni. Kétrészes sorozatunk első része.

2017. október 09. - szilagyilaszlo

1. Legyen jó a technikád:

minden sebességnél fontos a megfelelő futástechnika elsajátítása és alkalmazása. Ebben benne van a felsőtest laza, mégis nyújtott tartása, a lépéseknél a talpközépre érkezés a csípő szintje alatt, a 90 fokos karlengetés előre és hátra.

2. Számláld a lépéseidet:

a legjobb futók körülbelül percenként 180 lépést tesznek meg, lábuk könnyű, végig a talaj közelében marad, lépteik rövidek és gyors üteműek. Hogy a számlálás könnyebb legyen, elég csak a jobb vagy csak a bal lábon számlálni a lépést, majd felszorozni kettővel.

3. Próbáld ki az intervallumos edzést:

lassabb és gyorsabb tempójú edzésrészek kövessék egymást felváltva. Egy gyors sprintet egy lassú kocogás kövessen, majd ismét belegyorsíthatsz. Így több kalóriát égetsz, jobban erősödsz és a gyorsaságod is fejlődik.

4. Próbáld ki a gyorsulóedzést!

Ez 8-12 ismétlésből álló sprintsorozat, egyenként 50-200 méteres sprintekkel, közben sétával. Ez a gyorsulási technikádat fejleszti. 

5. A futópad a barátod:

az öve segít egy kicsit, gyorsabban lehet rajta futni, mintha úton lennél. Ráadásul az iram gombnyomásra növelhető, ami nagyon hasznos az edzés során.

6. Nyújts minden nap!

Főként a csípőhajlító ízületek nyújtása fontos, ez nemcsak a sérülések megelőzésében segít, de a gyorsaság fejlesztésében, a tempó fokozásában is. Plusz minden más mozgásban a futáson kívül is.

7. Fartlek.

Ez egy svéd szó, nagyjából azt jelenti, hogy gyorsaságjáték. Ez az edzés 15 perc bemelegítés után 40-60 percig tart és arra szolgál, hogy a futóverseny közbeni szintkülönbségekre készítse fel a sportolót. Sprintek és kocogás váltja egymást változó ritmusban. A legelterjedtebb formája az úgynevezett strukturált fartlek: 10 perc bemelegítés, 2 perc sprint, 2,5 perc kocogás, 3 perc sprint, 2,5 perc kocogás, 4 perc sprint, 2,5 perc kocogás, 4 perc sprint, 2,5 perc kocogás, 3 perc sprint, 2,5 perc kocogás, 2 perc sprint, 10 perc levezetés. Azért is jó, mert a terepfutás edzettségét képes adni sík terepen is.

8. Ugrókötél.

Használd. Ahogy a boxolók szokták. Gyors láb gyors kezet ad, de persze a futónak ebből főleg a gyors láb a fontos, az ugrókötél pedig csodálatos erre a célra.

9. Minél könnyebb és egyszerűbb futócipőt használj,

kerülj minél közelebb a mezítlábas érzéshez. Minél kevesebb súly van a lábon, annál gyorsabban mozog.

10. Erősíts:

a felsőtest izmainak erősítése a futók számára is nagyon fontos, főként az alsó hasizmok edzettsége képes növelni a sebességet. Heti 2-3 alkalommal negyedóra hasazás és hamar gyorsabb leszel.

11. A megfelelő légzés nagyon-nagyon sokat számít,

és sok gyakorlás kell az elsajátításához. Futás közben a légzéshez az orrot és a szájat is használni kell, hogy az izmok oxigénellátását biztosítsuk. Ugyancsak érdemes kipróbálni a hasi légzés technikáját is.

12. Célozd meg a dombokat:

ez nem csak az edzettséget javítja, így pedig a gyorsaságot fejleszti, de sok önbizalmat ad és lelkileg is jó hatással lesz rád.

13. Egyél egészségesebben:

kerüld az édességeket, a gyorséttermi ételeket és a finomított cukor minden formáját. Teljesértékű szénhidrátokat egyél, főleg teljeskiőrlésű rozskenyeret és durumtésztát, ezek hosszabb távon látnak el energiával és nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.

Sok olyan hely van Zuglóban, ahol mindezt akár szakmai felügyelet mellett is ki lehet próbálni. A ZEM keresőjében elsőre is 15 helyet találtunk, ahol futóedzést lehet tartani!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212918303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása