Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

NEM VICC: 5 OK, AMIÉRT, HA EGYÜTT IZZADTOK, EGYÜTT IS MARADTOK

2017. szeptember 06. - szilagyilaszlo

Naponta emberek százai gurítják ki a jógamatracot, ezrek indulnak kocogva útnak, tízezrek váltanak fitneszbérletet, százezrek pattannak bringájuk nyergébe. Sokan egyedül. De miért lenne jobb, ha mindezt párjukkal csinálnák? Mondjuk máris az érveinket!

Itt az idő, hogy elismerjük: a fizikai fitnesz nem csak saját testi és lelki egészségünknek, de a romantikus kapcsolatunknak is jót tesz. Miért ne ragadnánk meg szerelmünk kezét és hívnánk meg őt, hogy legyen az edzőpárunk is? Egyre több adat bizonyítja, hogy az együtt izzadó párok inkább maradnak együtt.

A közös edzés képes arra, hogy:

1. Fokozza elégedettségünket meglévő kapcsolatunkkal

Egy 2000-ben folytatott kutatás bebizonyította, hogy közösen végzett izgalmas fizikai tevékenység után a párok elégedettebbek a kapcsolatukkal. Ilyenkor szerelmesebbnek érzik magukat. Egy másik, 2004-es kutatás pedig rámutatott, hogy ennek oka nem a tevékenység újdonságában vagy kihívás jellegében, hanem a fiziológiai arousalnak hívott felfokozott testi állapotnak köszönhető. A közös sportolás kiválóan képes előidézni ezt az állapotot, így rendszeresen végezve javítja a romantikus kapcsolat minőségét.

 

2. Növelje az edzés hatékonyságát

Régóta uralkodó nézet a szociálpszichológiában, hogy már valaki másnak a puszta jelenléte is képes növelni hatékonyságunkat. Ez főleg akkor igaz, ha az adott sportban nem vagyunk teljesen kezdők. Ha már elsajátítottuk tehát az edzőterem gépeinek használatát, ha biztosan ülünk a nyeregben, a párunk bevonása és jelenléte garantáltan fokozza majd teljesítményünket.

 

3. Növeli a belédestem-faktor valószínűségét

A már emlegetett fiziológiai arousal szerelmi bájitalként is alkalmazható. Izzadt tenyér, megemelkedett pulzusszám, gyors és rövid lélegzet: ugyanúgy kiválthatja ezeket a randevú izgalma és a sport is. Ami érdekes: sok ember tudat alatt összetéveszti nemcsak a tüneteket, de magát az érzést is. Tehát: a jelenséget kihasználhatjuk, ha kiszemeltünket sportolni hívjuk, így nagyobb eséllyel esik szerelembe irántunk.

 

4. Segít elérni az edzettséggel kapcsolatos célokat

Ha a partnerek együtt foglalkoznak az edzettségükkel, egymás céljait szem előtt tartva motiválhatják a másikat is, így könnyebben érik el azokat. Egy 2013-ban, heteroszexuális párok között végzett vizsgálat kimutatta, hogy az edzettségükkel rendszeresen foglalkozó normál testalkatú férjek hajlamosabbak a további erős fizikai aktivitásra, ha feleségük támogató jellegű megjegyzéseket tesz egészségükkel és edzettségükkel kapcsolatban. Egy közös kemény biciklis edzés például kiváló alkalom az ilyen pozitív megerősítésekhez.

 

5. Megerősíti az érzelmi kötődéseket

 Amikor együtt dolgoztok és figyeltek arra, hogy a mozgásotok szinkronban legyen, például egyszerre lendítitek a medicinlabdát, emelitek a súlyokat, egymáshoz igazítjátok a lépteiteket a futás során, fejlesztitek nonverbális kommunikációtokat. Hamarosan szavak nélkül is megértitek a másikat és alkalmazkodtok egymáshoz. Ez az érzés a köztetek meglévő kötelék megerősödését eredményezi, így az egészségeteknek és a kapcsolatotoknak is nagyon jót tesz.

 

Összefoglalva, a fitnesz nemcsak rólad szólhat, hanem rólatok is. Miért ne osztanád meg életed ezen részét is partnereddel, ha ennyi érv szól emellett? Próbáljátok ki rendszeresen vagy alkalomszerűen, és könnyen lehet, hogy szerelmi életetekben egy új világ tárul fel előttetek.

Zuglóban egyébként elég sok helyen lehet izzadni. A ZEM honlapján összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol sportolni lehet. Érdemes böngészni a térképen!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912802634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása