Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

3 SZUPEREGÉSZSÉGES, SZUPERFINOM FOGÁS KÁNIKULA IDEJÉRE

2017. augusztus 25. - szilagyilaszlo

Amikor nagyon meleg van, az embernek alapvetően kevés elvárása van az ebédjével vagy vacsorájával szemben: legyen kész gyorsan, ne kelljen bekapcsolni a sütőt, ne legyen nagyon nehéz, de tápláljon és pótolja vissza az elvesztett sókat a szervezetbe.

Három alapfogást írunk most le, amik természetesen sokféleképpen kombinálhatók, így megunni sem igazán lehet őket. Mindegyik készíthető húsosan és állati származékok nélkül is, ennek módjára is teszünk javaslatot. Jó étvágyat!

Lecsó és társai

Nyáron, amikor a paprika és a paradicsom úgy nő, mint a dudva, a lecsó az egyik legalapvetőbb fogás, mert gyors, könnyű, olcsó és nagyon finom. Ahány ház, annyi szokás, ezért csak néhány iránymutatást adunk a mennyiségeket illetően. A lecsóban az is jó, hogy rém sokoldalú: magában is ehetjük, akár kenyérrel, tehetünk bele rizst, bulgurt, tésztát, készíthetjük kolbásszal és szalonnával, tojással is. Persze adhatjuk köretként húsokhoz, vagy össze is keverhetjük velük.

Szóval az alapvetés: 4 személynek 2 nagy fej vöröshagymát kockára vágunk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadunk 8 feldarabolt paprikát és 4 felkockázott paradicsomot. A paradicsomot érdemes előtte leforrázni, lehúzni a héját. Elkeverünk benne egy kiskanál pirospaprikát, sóval és borssal fűszerezzük, ráöntünk egy pohár vizet, lefedve 10 percig főzzük. Ha rizst teszünk bele, a vízmennyiséget annak megfelelően növeljük, a főzési időt szintúgy. Ha tojással szeretnénk, azt csak a legvégén üssük bele, és ebben az esetben fél pohár víz is elég lesz. Csodálatos.

(fotó: www.epicurious.com)

Rizses piláfok

A piláfok a rizses húsokkal, rizottókkal rokon egytálételek. Elkészítésük egyszerű, mint az egyszeregy, ráadásul remekül alkalmasak arra, hogy a hűtőben szomorkodó maradékokat magukba fogadják és új értelmet adjanak nekik. Az alábbi módszer megint egy alaprecept, szinte végtelen kombináció létezik, kísérletezni természetesen ér és nagyon érdemes is.

Olyan 4 evőkanálnyi növényi olajat forrósítsunk fel, 2 nagy hagymát kockára vágva 7 perc alatt dinszteljünk meg benne, nem kell megpiruljon. Ezután adjunk hozzá ízlés szerint húst, halat, gombát, spenótot, rákot, majd pirítsuk össze a fűszerekkel ízlés szerint. Ezután jöhet bármilyen zöldség, de ha mirelit, érdemes előtte kicsit blansírozni vagy forrázni, hogy a fagyosságát elveszítse. Pár perc párolás után adjunk hozzá 25 dkg leöblített rizst, majd fél liter alaplével öntsük fel. Bugyogtassuk alacsony hőfokon, míg a rizs az összes folyadékot fel nem veszi. A végén friss citrommal, zöldfűszerekkel érdemes megbolondítani, majd azonnal tálalni. Hihetetlen.

(fotó: www.taste.com.au)

Könnyű raguk

A raguk egy elég tág gyűjtőfogalom, így az általunk itt ajánlott is csak egy példa, ami számtalan módon variálható. Minden raguban apróra vágott szaftos hús és/vagy zöldségdarabok vannak, ez bennük a közös. Bizonyos értelemben ragunak tekinthetjük többek között a pörkölteket, a bolognait és a Stroganoffokat is. Az alábbi példa egy padlizsános joghurtos megoldás, ami hamar kész, nyárias és sokféleképpen variálható.

Fél deci repceolajban egy nagy hagymát és egy paprikát együtt üvegesre párolunk, majd kicsit megpirítunk. Hozzáadunk fél kiló felkockázott csirkemellet és magas hőmérsékleten pár perc alatt megpirítjuk, de vigyázzunk, nehogy a hagyma megégjen, mert akkor keserű lesz. Megsózzuk és megborsozzuk. Ezután két kockára vágott padlizsán és két meghámozott, felkockázott cukkíni jöhet bele, majd 3-4 deci joghurt. Lefedve 15 percig főzzük, majd levesszük a fedelet és további 5 percig rotyogtatjuk. Mielőtt kész, szerecsendióval, fehérborssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel fűszerezzük. Bulgurral, rizzsel vagy durumtésztával tálaljuk. Isteni.

(fotó: www.goodfood.com.au)

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312773760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása