Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

HOGYAN LEGYEK EGÉSZSÉGESEBB NAPI 5 PERC ALATT?

2017. július 05. - szilagyilaszlo

Öt perc. Annyira kevés ez az idő. Ez semmire sem elég. Ennyi idő alatt semmit sem lehet csinálni. Amit ennyi idő alatt csinálunk, az úgysem számít semmit. Elég a tévhitekből! Már 5 perc alatt is sokat tehetsz az egészségedért. Mondjuk is, hogyan.

Egészségesen élni nem mindig annyira könnyű. Az élet szalad, elhavazódunk a munkában, stresszelünk a hivatalokban és rohangálunk a legkülönbözőbb családi ügyek miatt. Közben a számítógép előtt rágunk el egy szendvicset, míg megírunk még egy e-mailt, beülünk még egy megbeszélésre a kocogás helyett, utána még elintézzük a másodunokatestvérünk szállásfoglalását, aztán már este van. Mentális és fizikai mélypont. Miért csináljuk ezt magunkkal? Amikor a munkáról vagy a családról van szó, pontosan tudjuk, hogy a sikerhez elengedhetetlen a megfelelő tervezés. Vajon miért felejtjük el ezt az egészségünkkel kapcsolatban? Próbáljuk minden reggel 5 perc alatt megtervezni a napunkat, és ha utána ragaszkodunk a tervünkhöz, már rengeteget tettünk az egészségünkért.

Kezdjük a napot úgy, hogy megválaszoljuk ezt a négy kérdést:

 

1. Mit fogok ma enni?

A nem tudom, majd valamit bekapok a büfében nem elfogadható válasz. Előre tervezzük meg napi étrendünket, és ha szükséges, csomagoljunk magunknak ebédet, uzsonnát. Ne induljunk el reggeli nélkül! Ha nagyon szaladós napunk van, vigyünk magunkkal egészséges, otthon készült szendvicset vagy uzsidobozban felszeletelt sült csirkét, kemény tojást, sajtot, nyers zöldséget, almát, diákcsemegét, müzli szeletet, natúr joghurtot. Ha lazább napunk van, akkor is találjuk ki előre, mit eszünk majd és mikor. A ZEM honlapján rengeteg receptet összegyűjtöttünk, amivel talán tudunk segíteni a tervezéshez. Sőt, ha előzetesen kitöltöd a kockázati teszteket, akkor csak olyan ételeket fogsz látni, ami az állapotodnak megfelelő. Ha van jó recepted, küldd el nekünk!

mother-and-daughter-cooking-in-the-kitchen_1098-811.jpg

 

Mikor és mit fogok mozogni ma?

Valahogy az edzés mindig egyre lejjebb kerül a to-do-listen, amint valamilyen új elintézendő szóba jön. A nap kezdetén döntsük el, mit és mikor fogunk ma mozogni és arra mennyi időt szánunk. Előre találjuk ki, hogy mely elintézendők között van időnk és utána ne térjünk el a tervtől! Ha ebédidőre betervezünk egy húszperces sétát, ne üljünk le egy padra helyette telefont nyomkodni. Érkezzünk negyedórával korábban a megbeszélésre és előtte járjuk körül az épülettömböt. Sétáljunk! Készítsük be a futócipőt, a törülközőt, a palack vizet már előre a kocsiba! Heti egyszer menjünk biciklivel a munkába! Összegyűjtöttük azokat a zuglói helyeket,. ahol mozogni lehet, egy térképen lehet böngészni. Biztos, sokkal több ilyen hely van, ha tudsz egyet, küldd el nekünk!

mother-and-daughter-doing-yoga_1153-2026.jpg

 

Mikor és mit teszek ma azért, hogy feltöltődjek?

Mindannyiunknak megvannak azok a dolgai, amik feltöltik. Séta a folyóparton, egy távol élő barát felhívása, olvasás, zenehallgatás, főzés vagy éppen kézművesség. Minden napra tervezzünk be egy ilyen tevékenységet, nem kell több óra hosszút, csak éppen annyit, hogy ne mulasszuk el. Akár készítsünk listát ezekről és szánjuk rá magunkat ebben is a rendszerességre!

close-up-of-cheerful-woman-listening-to-music_1163-860.jpg

 

Milyen nemszeretem dolgot intézek ma el, hogy ne nyomasszon tovább?

Vannak fontos dolgok, amiket muszáj elintézni és semmi élvezet nincs bennük. Adóbevallás, ebédbefizetés, buszbérlet vásárlása, autójavíttatás. Egyenként nem különösebben fontos és sürgős dolgok, de ha feltorlódnak, mázsás súlyokat pakolnak a vállunkra. Vezessünk listát ezekről és minden áldott nap intézzük el valamelyiket. Magunknak használunk ezzel.

close-up-of-woman-filling-application-form_1262-3473.jpg

Kezdd minden reggeled úgy, hogy megválaszolod magadnak ezt a 4 kérdést. Csak 5 perc, áldozd rá és meglátod, megéri!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8312627933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása