Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

HÍZNI KEZDTÉL, DE NEM TUDOD, MIÉRT? EZEK LEHETNEK AZ OKOK!

2018. szeptember 04. - szilagyilaszlo

Ha hónapok óta tömöd magadba a csokoládét, nyilván nem lepődsz meg azon, hogy a tavalyi nadrág idén már nem annyira kényelmes. De mi a helyzet akkor, ha látszólag nem változtattál semmin, mégis egyre többet mutat a mérleg? Merüljünk el kicsit a zsírpárnák között és lássuk, mik lehetnek az okok.

Lehet, hogy túl keveset alszol

Két módon is összefüggnek. Egyrészt, ha sokáig fent vagy, főként, ha koncentrálnod is kell, sokkal valószínűbb, hogy betolsz még egy pótvacsit vagy nassolgatsz kicsit a konyhában. Másrészt, az alvásmegvonás megváltoztatja a szervezeted hormonháztartását, amitől nő az étvágy, kevésbé érzel jóllakottságot, viszont éhesebb vagy, mint normálisan.

Tired overworked businessman sleeping Free Photo

Sok a stressz mostanában?

Ha a támasztott elvárások nagyon magasak, a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol. Ilyenkor a stressz miatt sok kortizol hormon szabadul fel, ami többek között az étvágyat is növeli. És persze ki ne vigasztalná magát mondjuk édességekkel, ha az irodában sok a stressz? Tökéletes kombináció a hízáshoz.

Gyógyszermellékhatások

Egyes gyógyszerek, különösen depresszióra vagy hasonló mentális zavarokra felírt antidepresszánsok, valamint gyulladásokra alkalmazott szteroidok jelentős súlynövekedéshez járulhatnak hozzá. Gyakori tévhit viszont, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek hízást okoznak: a kombinált antibébitabletták legtöbbször csak rövid távon okoznak némi súlynövekedést, de ez nem hízásból, hanem nagyobb mennyiségű víz visszatartásából ered.

Ha gyógyszert szedsz és úgy érzed, meghíztál tőle, tájékoztasd az orvosod erről, de magadtól semmiképp ne változtasd meg a dózist, mert ebben az esetben a gyógyszer hatástalan vagy ártalmas lehet.

Medicines drugs pharmaceutical treatment Free Photo

Pajzsmirigyproblémák

Ha a pajzsmirigyed nem termel megfelelő mennyiségű hormont, az anyagcserebetegséghez vezet. Ezt az állapotot hypothyreosisnak nevezzük. Klasszikus tünetei az anyagcsere lassulásához köthető: álandó fáradtság, gyengeség, indokolatlan fázás és a súlygyarapodás. Ha ezeket észleled magadon, fordulj orvoshoz, a vérvizsgálat árulkodó lesz.

Cushing

A Cushing-szindróma súlyos betegség, ami a már említett kortizollal és a sok stresszel, valamint például asztma vagy lupus kezelésére felírt szteroidos gyógyszerek mellékhatásaival hozható összefüggésbe. Klasszikus tünete a nyak és az arc, a hát felső része és a deréktáj elzsírosodása. Bizonyos tumoros megbetegedéseknek is kísérője lehet.

Képtalálat a következőre: „cushing”

Policisztás petefészek szindróma

Termékeny korban lévő nők között nem is olyan ritka betegség, amelyben a petefészkeken sok kisebb méretű, folyadékkal telt ciszta jelenik meg. Felborítja a hormonháztartást, ami túlzott szőrnövekedést, pattanásokat és a ciklus megváltozását okozza. Valamint inzulinrezisztenciát, ami gyakran jár hastáji hízással.

Mióta nem dohányzol?

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ha pedig sikerül, sokan egyéb rossz szokásokat vesznek föl. Például hajlamosak sokat nassolni, ami rövid távon pocakosodáshoz, ha pedig nem parancsolsz megállj, súlyos elhízásos vezethet. Mindazonáltal a dohányzásról leszokott emberek ritkán híznak 5 kilónál többet, ezt pedig nem olyan nehéz leadni. A fokozott éhségérzet pár hónap után elmúlik. Szokj le, ha még nem tetted!

Ha hízni kezdtél, de úgy érzed, nem eszel többet és nem változtattál alapvetően az életmódodon, keresd fel a háziorvosod, aki néhány rutinvizsgálat elrendelésével elejét veheti a komolyabb gondoknak. Te pedig a kínzó kérdéseknek és a hízással járó szorongásoknak. Egyébként néhány kilót felszedni teljesen átlagos dolog. Figyelj oda, mit eszel, mozogj sokat és próbálj kevesebbet aggódni a dolgokon!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614124649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása